یادداشت

انتخاب استاندار

زمان تشكيل استان لرستان در سال ١٣٥٢ تا كنون، طي گذشت  ٥١ سال تعداد٢١ استاندار و ٢ سرپرست استانداري اداره امور لرستان را بر عهده داشته اند.
کد خبر : 8160
تاریخ انتشار : یکشنبه ۱۱ شهریور ۱۴۰۳ - ۱۸:۴۰
انتخاب استاندار

از زمان تشكيل استان لرستان در سال ١٣٥٢ تا كنون، طي گذشت  ٥١ سال تعداد٢١ استاندار و ٢ سرپرست استانداري اداره امور لرستان را بر عهده داشته اند.
مدت زمامداري اين واليان از ٥ سال تا ٥ ماه متغير و ميانگين حكمراني آنان ٢/٢ سال بوده است.
از استانداران لرستان ٤ نفر خراساني، ٤ نفر آذربايجاني، ٣ نفر تهراني، ٣نفراصفهاني، ٢ نفر خوزستاني، ۱نفر همداني ، ۱ نفر ياسوجي، ۱ نفر مازندراني ،۱ نفر كرماني، ۱نفر سيستاني، ۱نفر شيرازي و ۱نفر هم لرستاني بوده اند.

هركدام از اين مديران ارشد با همراهي همكارانشان كارهاي ماندگاري در لرستان به يادگار گذاشته اند. آقاي رسولي آزادراه پل زال را در دولت خاتمي شروع كردند و چندين انتخابات سالم و بي حاشيه را پس از انتخابات پر حرف و حديث سال ١٣٧٦ را برگزار كردند، دهمرده بام خرم آباد و آزادراه بروجرد، خادمي فاز دوم پتروشيمي، بازسازي سيل ويرانگر، ورودي شهرها، عابدي پتروشيمي و سدهاي مخزني، انتظاري پل انقلاب و دانشكده پزشكي، بازوند راه آهن ، زير گذرها، پارك شاپوري، كشت و صنعت، را به سرانجام رساندند.
البته تعدادي از استانداران هم امانتدار خوبي براي صيانت از آرا مردم نبودند.

استاندارموفق بايد علاوه بر انتخاب سبك مديريت از نوع مشاركتي، مشورتي، آزاد، دموكراتيك، پدرانه ،مقتدرانه، خودكامه ،يا استبدادي، حتمن بايد داراي برنامه ريزي، اولويت بندي و سازماندهي باشد. همچنين از تحصيلات دانشگاهي مرتبط با حوزه كاري، تجربه، سابقه مديريتي، پاك دستي، امانتداري، اخلاق نظري و عملي و از كاركنان وزارت كشور باشد و در محل ماموريت به همراه خانواده مستقر شود  تا در نيل به اهداف موفق و سربلند باشد.

استاندار جايگاه مهمي در سلسله مراتب  قدرت در نظام اداري ايران دارد. او نقش نظارتي و حاكميتي و اجرايي بر همه امور فني، عمراني، طبيعي، اقتصادي، فرهنگي، سياسي، اجتماعي و امنيتي دارد.

در انتخاب استاندار متغير هاي فراواني از جمله ؛ نگاه حاكميت به استان، نظر نمايندگان استان در مجلس، ميزان مطالبه گري كنشگران استان، نقش وزارت كشور و هيات دولت و رياست جمهوري و متنفذين محلي و ملّي در كم و كيف انتخاب استاندار موثر هستند.

تجربه در دنياي توسعه يافته امروز بيانگر اين است كه ملاك و متغير بومي فاقد اهميت وتاثيرگذاري در انتخاب استاندار است. آنچه تاكيد شده تجربه، شناخت و توان علمي و شايستگي هاي عمومي است.

همانطوري كه براي علاج درد بيمار فارغ از مليت، جنسيت ، مذهب ، محل تولد و محل سكونت، پزشك حاذق لازم است در حوزه سياسي هم توان و شايستگي فرد اهميت دارد و نه لاف زدن و خودبزرگ بيني و خود شيفتگي.

در استان لرستان عليرغم اينكه در مقاطع مختلف تاريخي افراد بومي توانمندي بوده و هستند كه به راحتي قادر به اداره استان هسنتد چنانكه آقايان دوستي، آشناگر ، رازاني، شاهرخي ، گراوند ،زاهدي كه همگي از كادر وزارت كشور بودند در استانهاي محل ماموريت سربلند از اين آزمون بيرون آمدند . ممكن است تمايل چنداني به قبولي مسوليت استانداري لرستان را نداشته باشند.

با اين حال در لرستان متاسفانه تجربه ثابت كرد كه تنها استاندار بومي لرستان عملكرد قابل دفاعي نداشت. دلايل و عوامل مختلفي از جمله خط و مشي دولتي كه منتسب به آن بود، ساختار ايلي و طايفه اي، تعصبات قومي ،خاص گرايي بجاي عام گرايي، نگاه و رويكرد بسته جناحي و گروهي، عدم تجربه مديريتي در وزارت كشور ، انتخاب تيم كاري ضعيف و فاقد تجربه از كميته امداد، سپاه، اداره كار و هيات نظارت شوراي نگهبان موجب زمينگير شدن ايشان و نگاه منفي و خدشه به نيروهاي بومي در لرستان شد.

خلاصه اينكه در شرايط سخت و غير عادي امروز و وجود تقاطعي از مشكلات اقتصادي، سياسي ، اجتماعي و فرهنگي حاكم بر استان و وجود چالش هاي فراوان، استانداري خردمند، كاردان ، كاربلد، با تجربه ،صادق ، آرام ، پاك دست، امانتدار ،از كادر وزارت كشور، هم فكر دولت ،داراي توان تعامل با اركان  و مراكز قدرت و كنشگران محلي و ملي در حوزه هاي مختلف و توانمند در ايجاد سرمايه اجتماعي وداراي علم و شناخت نسبي و از همه مهم تر بقول معروف سر و گردني از همكاران استانداري بالاتر می تواند از عهده اداره مطلوب استان بر آيد و لاغير.

اسد عبدالهی
رییس اسبق انجمن جامعه شناسی لرستان

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.